Sposób przygotowania:
Pizza ziołowa z czosnkiem
Drożdże rozgnieść widelcem w misce z łyżeczką cukru oraz zalać letnią wodą. Odstawić na kwadrans. W tym czasie obrać czosnek,obcinając końce przy ząbkach, a te pokroić na połówki. Papryczki opłukać, rozciąć, usuwając nasiona i ogonki Oliwki odsączyć na sitku. Do zaczynu dodać mąkę, oliwę i sól. Wyrabiać i zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto wylepić na blasze nasmarowanej lekko olejem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a wierzch ciasta natrzeć pastą pomidorową i układać pokrojone w talarki jalapeno, osączone oliwki, pokrojone ząbki czosnku, oraz roztarte zioła suszone. Na koniec posypać pizzę startym żółtym serem, np. tylżyckim. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem do pizzy na osiem części i kłaść na talerze płaskie.