marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza ziołowa z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobić zaczyn Odstawić na 15 min.Dodać składniki,zagnieść.Odstawić na 1,5 h .Wylepić blachę,dać nadzienie.Piec.

Pizza ziołowa z czosnkiem

Składniki:

Pizza ziołowa z czosnkiem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 2-3 ostre papryczki jalapeno,
  • oliwki czarne,
  • po szczypcie różnych ziół,np.oregano,tymianek,
  • bazylia,
  • sos pomidorowy do posmarowania,
  • ser żółty starty,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Pizza ziołowa z czosnkiem
Drożdże rozgnieść widelcem w misce z łyżeczką cukru oraz zalać letnią wodą. Odstawić na kwadrans. W tym czasie obrać czosnek,obcinając końce przy ząbkach, a te pokroić na połówki. Papryczki opłukać, rozciąć, usuwając nasiona i ogonki Oliwki odsączyć na sitku. Do zaczynu dodać mąkę, oliwę i sól. Wyrabiać i zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto wylepić na blasze nasmarowanej lekko olejem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a wierzch ciasta natrzeć pastą pomidorową i układać pokrojone w talarki jalapeno, osączone oliwki, pokrojone ząbki czosnku, oraz roztarte zioła suszone. Na koniec posypać pizzę startym żółtym serem, np. tylżyckim. Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem do pizzy na osiem części i kłaść na talerze płaskie.