zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pizzerinki z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne pizzerinki na grubym i puszystym cieście

Pizzerinki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z pieczarkami

 

  • Sos :
  • 1/2 szk pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy

 

  • Ciasto :
  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 2 szk letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju

 

  • Farsz :
  • 400 g pieczarek
  • 300 żółtego sera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli

 

  • Dodatkowo :
  • ketchup do polania

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z pieczarkami
Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia.Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ). Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośniecie ciasta. Ponadto przygotować blachy z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i znowu lekko przerobić. Wałkować ciasto na nie za cienki placek i wycinać placki dowolnego kształtu. ( Ja użyłam kółek i takich foremek w kształcie kleksa ). Placuszki układać na blachach i posmarować każdy przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć na placki przygotowany farsz i zostawić pizzerinki do podrośnięcia. Pizzerikni po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu gdy się skleją oddzielić, układać na talerze i podawać gorące. Można polać ketchupem.
Pizzerinki z pieczarkami
najpierw należy przygotować ciasto na pizzerinki
Pizzerinki z pieczarkami
potem należy zrobić sos i farsz pieczarkowy
Pizzerinki z pieczarkami
wycinać kółka i smarowac sosem a potem obłożyć farszem
Pizzerinki z pieczarkami
pizzerinki piec 20 minut w gorącym piekarniku