Sposób przygotowania:
Pizzerinki z pieczarkami
Do dużej miski włożyć drożdże i wymieszać je z cukrem do płynnej konsystencji. Potem wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę i sól. Najpierw drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ręcznie na gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, zakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłe i bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia.Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki a potem na mniejsze kawałki. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przyprawy i wymieszać. ( od jakiegoś czasu wolę ser mieszać razem z pozostałymi składnikami farszu ). Składniki sosu wymieszać w małej miseczce i zostawić czekając na wyrośniecie ciasta. Ponadto przygotować blachy z wyposażenia kuchenki i wyłożyć je papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i znowu lekko przerobić. Wałkować ciasto na nie za cienki placek i wycinać placki dowolnego kształtu. ( Ja użyłam kółek i takich foremek w kształcie kleksa ). Placuszki układać na blachach i posmarować każdy przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć na placki przygotowany farsz i zostawić pizzerinki do podrośnięcia. Pizzerikni po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu gdy się skleją oddzielić, układać na talerze i podawać gorące. Można polać ketchupem.
2milutka
Gosia85
zewa
dziękuję, my wolimy na grubszym cieście i takim właśnie puszystym.
Gosia85
to tak jak ja :)
gusia1000
jaNina
skuter5