Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Pizzerinki z placków ziemniaczanych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna alternatywa dla urozmaicenia zwykłych placków ziemniaczanych. Pizzerinki są pyszne i posmakują dla każdego.

Pizzerinki z placków ziemniaczanych

Składniki:

Pizzerinki z placków ziemniaczanych

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z placków ziemniaczanych
Usmażyć placki:

Ziemniaki zetrzeć na drobna papkę (tarką lub maszynką). Do masy dodać jajko, mąkę i całość porządnie wymieszać. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki (z obu stron na złoty kolor) o wielkości 2-3 razy większej od tradycyjnej. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć boczek i pieczarki uprzednio pokrojone w plasterki.

Ciepłe placki posypać startym serem i położyć na nich pieczarki i boczek. Całość polać sosem i przyozdobić szczypiorkiem oraz ulubionymi warzywami.

Sos kremowo-serowy: W małym garnuszku umieścić śmietanę i połączyć ze startym na drobnych oczkach serem. Mieszać aż ser się rozpuści. Doprawić wg własnego smaku (solą, pieprzem i gałką muszkatołową).