Sposób przygotowania:
Placek daktylowy z bananem
Daktyle wypestkować i posiekać na paseczki, a banana opłukać ze skórką i obrać, obcinając ciemne końce, ale nie kroić, bo pójdzie cały do pieczenia. Skropić go za to sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Margarynę z cukrem dodać do komory miksera i zmiksować, potem dodawać po jednym jajku stopniowo, by masa się nie zwarzyła szybko.
Zmiksować na średnich obrotach i wyłączyć mikser na kwadrans, Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do komory z pozostałymi składnikami, dodając daktyle i ponownie zmiksować, ale na zwiększonych obrotach.
Następnie blachę lub tortownicę natłuścić, wysypać bułką tartą lub manną, po czym wylać masę na dno i na środek włożyć całego banana,posypując go łyżeczką brązowego cukru po wierzchu, a że owoc był skropiony sokiem, cukier nie powinien opadać.
Wstawić formę do nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika i piec z 45-50 min. Po upieczeniuwyjąć blachę z ciastem i ostudzić.
Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowwych i jeść.
Zmiksować na średnich obrotach i wyłączyć mikser na kwadrans, Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do komory z pozostałymi składnikami, dodając daktyle i ponownie zmiksować, ale na zwiększonych obrotach.
Następnie blachę lub tortownicę natłuścić, wysypać bułką tartą lub manną, po czym wylać masę na dno i na środek włożyć całego banana,posypując go łyżeczką brązowego cukru po wierzchu, a że owoc był skropiony sokiem, cukier nie powinien opadać.
Wstawić formę do nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika i piec z 45-50 min. Po upieczeniuwyjąć blachę z ciastem i ostudzić.
Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowwych i jeść.