Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy
Zaczyn:
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier, drożdże i zaczepujemy mąkę, wszystko musi na chwilkę podrosnąć pod przykryciem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy 1kg mąki, wbijamy 3jajka, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, zapach waniliowy, łyżkę oleju, dodajemy 1/2 l. mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy i czekamy aż podrośnie.
Pieczemy ok. 1godzinę w 180stopni.
Wychodzą 2 blaszki. Można poukładać na wierzch różne owoce - koniecznie z kruszonką!
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier, drożdże i zaczepujemy mąkę, wszystko musi na chwilkę podrosnąć pod przykryciem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy 1kg mąki, wbijamy 3jajka, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, zapach waniliowy, łyżkę oleju, dodajemy 1/2 l. mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy i czekamy aż podrośnie.
Pieczemy ok. 1godzinę w 180stopni.
Wychodzą 2 blaszki. Można poukładać na wierzch różne owoce - koniecznie z kruszonką!