Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z ciasta topionego
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodając 1 łyżkę cukru,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,jajka,stopiony tłuszcz i szczyptę soli,wyrobić starannie ciasto.Uformować kulę,zawinąć w ściereczkę i zatopić w naczyniu z zimną wodą.Poczekać aż ciasto wypłynie 15-30 minut,wówczas wyjąć z wody,usunąć ściereczkę,ciasto nieco osuszyć,dodać cukier i cukier waniliowy,sparzone i osączone rodzynki,wyrobić.Ciasto nałożyć do dużej,natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy i piec w temp. 200s.c około 30 minut.Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodając 1 łyżkę cukru,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,jajka,stopiony tłuszcz i szczyptę soli,wyrobić starannie ciasto.Uformować kulę,zawinąć w ściereczkę i zatopić w naczyniu z zimną wodą.Poczekać aż ciasto wypłynie 15-30 minut,wówczas wyjąć z wody,usunąć ściereczkę,ciasto nieco osuszyć,dodać cukier i cukier waniliowy,sparzone i osączone rodzynki,wyrobić.Ciasto nałożyć do dużej,natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy i piec w temp. 200s.c około 30 minut.Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.