Placek drożdżowy z ciasta topionego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny pulchny placek drożdżowy.

Placek drożdżowy z ciasta topionego

Składniki:

Placek drożdżowy z ciasta topionego

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynków
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z ciasta topionego
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem,dodając 1 łyżkę cukru,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,jajka,stopiony tłuszcz i szczyptę soli,wyrobić starannie ciasto.Uformować kulę,zawinąć w ściereczkę i zatopić w naczyniu z zimną wodą.Poczekać aż ciasto wypłynie 15-30 minut,wówczas wyjąć z wody,usunąć ściereczkę,ciasto nieco osuszyć,dodać cukier i cukier waniliowy,sparzone i osączone rodzynki,wyrobić.Ciasto nałożyć do dużej,natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy i piec w temp. 200s.c około 30 minut.Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.