marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek drożdżowy z kurczakiem i fetą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić i zagnieść.Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Ciastem wylepić blachę.Nadziewać i piec.

Placek drożdżowy z kurczakiem i fetą.

Składniki:

Placek drożdżowy z kurczakiem i fetą.

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub pestek winogron,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Nadzienie:
  • 100 g.gotowanego kurczaka,
  • 1/2 kostki sera fety lub też po pół garstki gotowych kostek fety
  • w dwóch smakach-ziołowe i paprykowe,
  • słoiczek oliwek czarnych bezpestkowych,
  • pasta paprykowa Ajwar,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.szałwia,bazylia itp.,
  • starty ser żółty( tylżycki lub cheddar),
  • szczypta pieprzu kajeńskiego lub ostrej mielonej papryki,
  • łyżka oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy z kurczakiem i fetą.
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru. Odstawić na kwadrans, a mąkę odmierzać szklankami i przesiać przez sito do miski. Dodać zaczyn,sól i oliwę. Wyrabiać rękoma na gładkie ciasto, a następnie nakryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kurczaka ugotować dzień wcześniej i najlepiej korpus. Obrać mięso z kości i odłożyć do nadzienia. Ser feta wypakować i połowę z tego odkroić i pokroić na średnią kostkę. Można też dać do nadzienia dwusmakowe kostki fety. Oliwki wyjąć na sitko, odsączyć,a żółtego pikantnego sera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Można dodać trochę ziół, jeśli feta jest bez dodatków. Piekarnik nagrzać do 200 st.C, a blachę natrzeć lekko olejem pędzelkiem silikonowym i wylepić ciastem. Natrzeć powierzchnię ciasta pastą paprykową Ajwar i układać kolejno kawałki kurczaka, fetę, oliwki,posypać ziołami, przyprawami oraz startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąc blachę z ciastem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Placek kroić i kłaść na talerze płaskie.