Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy z kurczakiem i fetą.
Zrobić zaczyn z drożdży, letniej wody i cukru. Odstawić na kwadrans, a mąkę odmierzać szklankami i przesiać przez sito do miski. Dodać zaczyn,sól i oliwę. Wyrabiać rękoma na gładkie ciasto, a następnie nakryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kurczaka ugotować dzień wcześniej i najlepiej korpus. Obrać mięso z kości i odłożyć do nadzienia. Ser feta wypakować i połowę z tego odkroić i pokroić na średnią kostkę. Można też dać do nadzienia dwusmakowe kostki fety. Oliwki wyjąć na sitko, odsączyć,a żółtego pikantnego sera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Można dodać trochę ziół, jeśli feta jest bez dodatków. Piekarnik nagrzać do 200 st.C, a blachę natrzeć lekko olejem pędzelkiem silikonowym i wylepić ciastem. Natrzeć powierzchnię ciasta pastą paprykową Ajwar i układać kolejno kawałki kurczaka, fetę, oliwki,posypać ziołami, przyprawami oraz startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąc blachę z ciastem, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. Placek kroić i kłaść na talerze płaskie.