peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Placek imbirowy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pulchne i wilgotne ciasto korzenne z lekko kwaskowymi jabłkami jest gwarancją smakowitego deseru!

Placek imbirowy z jabłkami

Składniki:

Placek imbirowy z jabłkami

 

  • Tortownica o średnicy 26cm:

 

Sposób przygotowania:

Placek imbirowy z jabłkami
W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera). Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy.