Sposób przygotowania:
Placek imieninowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Do rozpuszczonej w mleku i ostudzonej ( ciepłej) margaryny dodać rozkruszone i zmieszane z 1 łyżeczką cukru drożdże.W misce utrzeć jajka z cukrem na pulchną masę,wlać mleko z margaryną i drożdżami,dosypać kardamon,mąkę,sparzone i osączone rodzynki : wyrobić gładkie ciasto.Oprószyć z wierzchu mąką,przykryć serwetką i postawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę,podzielić ciasto na 3-4 części.Z każdej części uformować wałeczek,skręcić w warkocz i ułożyć w kształcie dużej ósemki na posypanej mąką blasze.Ciasto posypać posiekanymi orzechami,pokrojoną skórką pomarańczową,przykryć serwetką i postawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w temp.200s.c około 35 minut.Upieczony placek posypać z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut aż osiągnie rumiany kolor.
Przesiać mąkę.Do rozpuszczonej w mleku i ostudzonej ( ciepłej) margaryny dodać rozkruszone i zmieszane z 1 łyżeczką cukru drożdże.W misce utrzeć jajka z cukrem na pulchną masę,wlać mleko z margaryną i drożdżami,dosypać kardamon,mąkę,sparzone i osączone rodzynki : wyrobić gładkie ciasto.Oprószyć z wierzchu mąką,przykryć serwetką i postawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę,podzielić ciasto na 3-4 części.Z każdej części uformować wałeczek,skręcić w warkocz i ułożyć w kształcie dużej ósemki na posypanej mąką blasze.Ciasto posypać posiekanymi orzechami,pokrojoną skórką pomarańczową,przykryć serwetką i postawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w temp.200s.c około 35 minut.Upieczony placek posypać z wierzchu cukrem i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 minut aż osiągnie rumiany kolor.