aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek jabłkowo- kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne połączenie kilku smaków w jednym cieście.

Placek jabłkowo- kokosowy

Składniki:

Placek jabłkowo- kokosowy

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk mleka
  • 12 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 6 jabłek
  • Kokos:
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag cukru
  • 3 białka
  • Biszkopt kakaowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Placek jabłkowo- kokosowy
Ciasto: Margarynę i cukier rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy mąkę i mieszamy, gasimy i studzimy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę 25/36. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, układamy je na cieście. Kokos: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do gotowej piany dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, lekko mieszamy, a następnie pozostałe składniki i również delikatnie mieszamy. Kokos i biszkopt kakaowy wykładamy kupkami naprzemiennie na jabłkach. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach.