Sposób przygotowania:
Placek jeżynowy z kruszonką
CIASTO:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie, do niego wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, dodać jajko i mleko, wszystko wymieszać. Położyć na wierzchu kawałki masła i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną, brzegi podciągnąc do góry.
NA WIERZCH:
Śmietanę wymieszać ze skórką pomarańczową i cukrem waniliowym, rozprowadzić na cieście. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone jeżyny.
KRUSZONKA:
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę i rozłożyć na jeżynach. Piec 25 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąc z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie, do niego wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, dodać jajko i mleko, wszystko wymieszać. Położyć na wierzchu kawałki masła i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną, brzegi podciągnąc do góry.
NA WIERZCH:
Śmietanę wymieszać ze skórką pomarańczową i cukrem waniliowym, rozprowadzić na cieście. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone jeżyny.
KRUSZONKA:
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę i rozłożyć na jeżynach. Piec 25 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąc z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.