jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek jeżynowy z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjne ciasto z jeżynami owocami lata

Placek jeżynowy z kruszonką

Składniki:

Placek jeżynowy z kruszonką

 

  • CIASTO:
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 15 dag schłodzonego masła
  • NA WIERZCH:
  • 30 dag 18% śmietany- lekko kwaśnej
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kg jeżyn
  • KRUSZONKA:
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • DO POSYPANIA PLACKA:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placek jeżynowy z kruszonką
CIASTO:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie, do niego wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, dodać jajko i mleko, wszystko wymieszać. Położyć na wierzchu kawałki masła i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną, brzegi podciągnąc do góry.
NA WIERZCH:
Śmietanę wymieszać ze skórką pomarańczową i cukrem waniliowym, rozprowadzić na cieście. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone jeżyny.
KRUSZONKA:
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę i rozłożyć na jeżynach. Piec 25 minut w temp. 200 stop. C. Wyjąc z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.