Sposób przygotowania:
Placek królewicz1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
2. Upiec dwa placki.
Ciasto biszkoptowe: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, ½ szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia
1. Białka ubić na sztywno z cukrem.
2. Wymieszać z żółtkami.
3. Mąkę dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
4. Wsypać do jajek z cukrem.
5. Całość wymieszać delikatnie i upiec.
Masa: 1 margaryna, 1 paczka cukru waniliowego, 10 dkg cukru, 1 łyżka mąki pszennej, ½ litra mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Ugotować budyń, w tym celu pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz odrobiną cukru.
2. Resztę cukru i cukier waniliowy rozpuścić w pozostałym mleku i je zagotować.
3. Do gotującego wlać mleko z mąką i cukrem, ciągle mieszając.
4. Po zgęstnieniu do gotującego dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści.
Złożenie ciasta:
1. Ciepłym kremem smarujemy jeden kruchy placek pozostawiony w formie.
2. Na to kładziemy ciasto biszkoptowe, które smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej.
3. Całość przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy jego wierzch polewą czekoladową.
4. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.