Sposób przygotowania:
Placek makowo- serowy
Ciasto: Na blat wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać margarynę, żółtko, śmietanę,cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Ciasto posmarować dżemem. Mak: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać mak i proszek do pieczenia. Na końcu wlać ubitą pianę z białek i wymieszać. Wylać masę na ciasto posmarowane dżemem. Ser: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodawać ser po łyżce. Wmieszać budyń, sernix i proszek. Na koniec dać ubitą na sztywno pianę. Delikatniewymieszać i wylać na mak. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160- 170 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić w blasze aż wystygnie. Smacznego.