mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek makowo- serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie ma dla mnie świąt bez makowca i serowca. Najlepiej, jeśli jest to 2 w 1.

Placek makowo- serowy

Składniki:

Placek makowo- serowy

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg maki
  • 10 dkg margaryny Palmy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • żółtko
  • 3 łyżki smietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Mak:
  • 850 g masy makowej, np Bakkaland
  • 10 dkg margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 15 dkg margaryny
  • 7 jaj
  • budyń śmietankowy
  • sernix
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • polewa

Sposób przygotowania:

Placek makowo- serowy
Ciasto: Na blat wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać margarynę, żółtko, śmietanę,cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Ciasto posmarować dżemem. Mak: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać mak i proszek do pieczenia. Na końcu wlać ubitą pianę z białek i wymieszać. Wylać masę na ciasto posmarowane dżemem. Ser: Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodawać ser po łyżce. Wmieszać budyń, sernix i proszek. Na koniec dać ubitą na sztywno pianę. Delikatniewymieszać i wylać na mak. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160- 170 stopniach przez ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawić w blasze aż wystygnie. Smacznego.