Sposób przygotowania:
Placek makowy
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć razem z cukrem, a następnie dodać to do ubitej piany z białek. Do tego dodać również mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. MASA: Placek makowy jest przeznaczony na duża blachę. Można zmniejszyć wszystkie składniki o połowę na mniejszą blachę. Mak należy zalać gorącą wodą, a później zemleć trzy razy przez maszynkę. Przemielony mak wymieszać razem z margaryną. Na gęstą masę ubić ze sobą jajka, miód oraz cukier. Ubijać to nad parą. Do ubitej nad parą masy dodawać ostrożnie mak oraz zmielone orzechy włoskie. Całość dobrze wymieszać i wlać na blachę obłożoną papierem do pieczenia. To piec przez około 40 -50 minut, a później wlać na to masę na biszkopt i piec w temp. 180 stopni jeszcze przez około 20 - 25 minut. Upieczony placek makowy odstawić, żeby ostygł, a później wyłożyć z formy i odwrócić ( biszkopt ma znajdować się na dole, a masa makowa na gorze). Placek polać na koniec ciepłą polewą. POLEWA: Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier oraz wodą. Do tego dodać jeszcze kakao i chwilę potrzymać na małym ogniu. Na koniec polewę zagęścić gęstą śmietaną, ale tego już nie gotować.