Sposób przygotowania:
placek makowy z zawijakami
Mak: Mak sparzyć, odcedzić i zemleć. Dodać olejek i rodzynki. Wymieszać. Ciasto: Zagnieśc ciasto i podzielić na dwie części. Z pierwszej części upiec 2 placki ( na wytłuszczonej blasze 24/32 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 30 min) a z drugiej 4 zawijaki z maku (piec w natłuszczonej blasze w temp. 160 stopni ok. 45 min.). Krem: Z mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotowac z cukrem i cukrami waniliowymi. Mąki rozkłócić w reszcie mleka . Wlać na kipiące mleko. Mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Utrzeć magarynę, dodać krem. Na jeden placek dać połowę kremu i ułozyć 4 zawijaki. Da ć resztę kremu i przyłozyć drugi placek.