Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Placek po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki po węgiersku są fajnym pomysłem na obiad w piątek, bez dodatku mięsa i idealnie nadadzą się też na kolację

Placek po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Pieczarki obieram i kroję w talarki. Na dużej patelni lub w garnku roztapiam masło, wrzucam pieczarki, sole i duszę je do miękkość podlewając wodą. W śmietanie rozrabiam mąkę około 1 łyżki, śmietaną zalewam pieczarki i zagotowuję, wyłączam sos. Ziemniaki obieram, ścieram na tarce, wbijam do nich jajka i doprawiam solą wraz z pieprzem, następnie dodaje mąkę i mieszam ciasto aby nie było zbyt wodniste. Na rozgrzanym oleju smażę duże placki ziemniaczane. Podaję placki polewając sosem i posypując natką.
Placek po węgiersku
Etap 1z ziemniaków jajek mąki i przypraw przygotowujemy ciasto na placki
Placek po węgiersku
Etap 2 na oleju smażymy duże placki ziemniaczane
Placek po węgiersku
Etap 3 pieczarki obieramy i kroimy w plastry podduszamy na maśle
Placek po węgiersku
Etap 4 dusimy zalewając śmietaną z mąką