margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Mój placek po węgiersku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do placków po węgiersku, każdy robi sos według swojego uznania to moja wersja.

Mój placek po węgiersku

Składniki:

Mój placek po węgiersku

 

 

  • Gulasz
  • 0,5-1 kg mięsa gulaszowego lub karkówki (robiłam z karkówki)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • mąka
  • śmietana
  • kilka suszonych grzybków
  • maggi
  • tłuszcz do smażenia (planta)
  • ew. ogórki kiszone i musztarda

Sposób przygotowania:

Mój placek po węgiersku
Ziemniaki ścieramy na tartce, cebulę również. Do masy wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Karkówkę kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego lub karkówki. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz (planta) czasem podsypuje mięso troszkę mąką. Mięso rumienimy z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka, solimy i pieprzymy, czosnek przeciskamy lub drobniutko siekamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie paski lub drobną kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, od czasu do czasu mieszamy żeby się nie przypaliły. Kiedy warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią podlewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. Dodajemy ulubione przyprawy: zioła prowansalskie, bazylię, oregano i suszone grzybki. Jeśli mamy ochotę możemy dodać też ogórka kiszonego i łyżeczkę musztardy. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną. Placki ziemniaczane: smażymy na rozgrzany olej wlewamy łyżką ziemniaczaną masę w zależności od tego jak duży i gruby ma być placek. Rumienimy placek z każdej strony. Gdy jest gotowy przekładamy na talerz i polewamy gulaszem, dekorujemy kleksem ze śmietany. Smacznego.