Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku wg Agiatis
Przygotowanie gulaszu do placka:
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zagęstnik' z mąki i wody ( dobrze należy wmieszać). Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
Teraz ciasto na placek:
Trzemy na drobnych oczkach tarki cebule, odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy ziemniaki z płynu. Dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego !
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zagęstnik' z mąki i wody ( dobrze należy wmieszać). Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
Teraz ciasto na placek:
Trzemy na drobnych oczkach tarki cebule, odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy ziemniaki z płynu. Dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego !