Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku / zbójnicki
1. Przygotowujemy 'ciasto' na placki. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Dodajemy mąkę, jajko, cebulę poszatkowaną oraz pieprz i sól i mieszamy. Odstawiamy. 2. Przygotowujemy sos. Kroimy w kostkę oczyszczone mięsa. Do wyższego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięsa, cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy - pieprz, sól, vegetę, trochę wody i podsmażamy. Do podpieczonego mięsa dodajemy więcej wody, bo je zakryło i dusimy. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy: liście laurowe (należy je wyciągnąć przed podaniem), rozmaryn, bazylię, oregano, majeranek, ziele angielskie i chilli suszone. Gdyby sos był zbyt rzadki, dodajemy mąki. 3. Przygotowujemy dodatki: ogórki kroimy w paski a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Sos może się lekko cały czas podgrzewać, a my smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy potrzebną nam ilość oleju i łyżką nakładamy masę, zależnie od preferencji co do grubości placków. Smażymy z dwóch stron do nabrania złotego koloru przez placek. 5. Placek przekładamy z patelni na talerz, polewamy sosem, posypujemy dodatkami. Smacznego!
idziorex
julcia12437