Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Placek po węgiersku / zbójnicki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placki ziemniaczane polane gulaszem, z dodatkiem sera i ogórków kiszonych. Sycący obiad.

Placek po węgiersku / zbójnicki

Składniki:

Placek po węgiersku / zbójnicki

 

  • ziemniaki - 1 kg
  • jajko - 1 średnie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cebula - 1/2 średniej
  • pieprz, sól
  • olej - do smażenia
  • Sos:
  • mięso od szynki - 200 gram
  • karczek - 200 gram
  • kurczak - 1 pierś
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 3 ząbki
  • liście laurowe - 4 sztuki
  • rozmaryn, bazylia, oregano - po 1/2 łyżeczki
  • majeranek - 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie - ok. 5-7 ziarenek
  • chilli suszone - 1/2 papryczki
  • pieprz, sól - do smaku (sól można zastąpić vegetą)
  • olej - 2 łyżki
  • Dodatki
  • ser żółty - 150 gram
  • ogórki kiszone - 150 gram

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku / zbójnicki
1. Przygotowujemy 'ciasto' na placki. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Następnie ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Dodajemy mąkę, jajko, cebulę poszatkowaną oraz pieprz i sól i mieszamy. Odstawiamy. 2. Przygotowujemy sos. Kroimy w kostkę oczyszczone mięsa. Do wyższego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy mięsa, cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodajemy przyprawy - pieprz, sól, vegetę, trochę wody i podsmażamy. Do podpieczonego mięsa dodajemy więcej wody, bo je zakryło i dusimy. Na koniec dodajemy pozostałe przyprawy: liście laurowe (należy je wyciągnąć przed podaniem), rozmaryn, bazylię, oregano, majeranek, ziele angielskie i chilli suszone. Gdyby sos był zbyt rzadki, dodajemy mąki. 3. Przygotowujemy dodatki: ogórki kroimy w paski a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Sos może się lekko cały czas podgrzewać, a my smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy potrzebną nam ilość oleju i łyżką nakładamy masę, zależnie od preferencji co do grubości placków. Smażymy z dwóch stron do nabrania złotego koloru przez placek. 5. Placek przekładamy z patelni na talerz, polewamy sosem, posypujemy dodatkami. Smacznego!