madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Placek po zbójnicku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek ziemniaczany z wieprzowym gulaszem na ostrą nutę, słyszałam też nazwę placek po węgiersku lub drwala

Placek po zbójnicku

Składniki:

Placek po zbójnicku

 

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku
Ziemniaki obieramy i miksujemy na miazgę, dodajemy jajka i jedną startą cebulę. Całość mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. Wieprzowinę kroimy w kostkę, a boczek kroimy w paski, następnie rumienimy na oleju dodajemy pokrojone w paski cebule i papryki, gdy je zeszklimy, podlewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i zagęszczamy sos. Gulasz układamy na połowie placka i składamy na pół.

Tagi:

placek