Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Placek serowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kto lubi fete i slone sery bedzie palce lizal. Jak nie macie czasu na wyrabianie ciasta to kupcie gotowe platy francuskie.

Placek serowy

Składniki:

Placek serowy

 

  • Na ciasto
  • 1/2 maki
  • 4-5 lyzek oliwy
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 1 filizanka wody
  • Na farsz
  • ok. 350 gram fety
  • ok. 350 gram serka bialego
  • 2 rozklocone jajka
  • 1 filizanka mleka lub smietany
  • sol, pieprz do smaku
  • 1 filizanka startego zoltego sera
  • roztopione maslo i troche oliwy do smarowania

Sposób przygotowania:

Placek serowy
Wszystkie skladniki zagniatamy na ciasto, odstawiamy na 30 min, a nastepnie dzielimy na tyle czesci ile chcemy miec warstw ciasta. Ja robie 4 na dol i 2-3 na gore. Ciasto rozwalkowujemy na nie za cienkie. W tym czasie przygotowujemy farsz rozdrabniajac i mieszajac sery, jajka laczymy z mlekiem lub smietana i przyprawami i wlewamy do serow, mieszamy.Smarujemy brytwanke (25/35) oliwa i kladziemy platy ciasta dokladnie smarujac kazdy maslem i oliwa, nakladamy farsz i przykrywamy 2-3 platami kazdy smarujac. Na koniec zawijamy wystajace czesci do srodkai smarujemy ostatni raz maslem, nacinamy delikatnie w dowolne kawalki i pryskamy woda. Pieczemy w srednio goracym piekarniku ok 45 min do zrumienienia ciasta.