magi18

magi18

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Placek wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowity placek, idealny na imieniny lub na deser.

Placek wiedeński

Składniki:

Placek wiedeński

 

  • I Placek:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 garści orzechów
  • łyżka kawy

 

  • II Placek:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek wiedeński
I Placek: Białka ubić, dodać 1/2 szklanki cukru, dodać żółtka, miód i proszek po pieczenia oraz mąkę, orzechy i łyżkę kawy. Upiec. II Placek: Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać żółtka, miód, kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, mąkę. Upiec. Masa: Mleko skondensowane słodzone gotować 3,5 godziny z dnia na dzień. Nie otwierać gorącego. 1/2 kostki masła utrzeć z mlekiem. Placek I przekroić na pół posmarować masą, na to II placek, masa i druga połowa I-go placka, cały posmarować masą i posypać orzechami.