zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Placek z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Coś słodkiego, niedrogiego.

Placek z borówką amerykańską

Składniki:

Placek z borówką amerykańską

 

  • 750g borówki amerykańskiej
  • CIASTO:
  • 500g maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 80g masła
  • 80g drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 200g mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Placek z borówką amerykańską
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na nie borówkę, zagnieść kruszonkę i ułożyć na owocach. Piec w temperaturze 150 stopni 50 minut. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.Zamiast borówki można dać inne owoce, np. maliny, czereśnie, truskawki, rabarbar czy agrest.

Tagi:

ciasto mak placek