Sposób przygotowania:
Placek z borówką amerykańską
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i wyrabiać ciasto, aż nie będzie się kleiło do rąk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na nie borówkę, zagnieść kruszonkę i ułożyć na owocach. Piec w temperaturze 150 stopni 50 minut. Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.Zamiast borówki można dać inne owoce, np. maliny, czereśnie, truskawki, rabarbar czy agrest.