dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Placek z gruszkami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto na jesienne wieczory. Zawarte w nim owoce nadają mu niepowtarzalny, kuszący smak. Warto wypróbować przepisu i upiec to ciasto.

Placek z gruszkami i malinami

Składniki:

Placek z gruszkami i malinami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 20 dag masła
  • pół szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • tłuszcz i bułka tarta do formy.

 

  • Masa:
  • 4,5 gruszek
  • 50 dag malin
  • szkl. cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 jaj
  • 2,5 szkl. mleka
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
  • biała polewa lub posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Placek z gruszkami i malinami
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, maliny umyć i odsączyć na sicie. Ochłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy, brzegi podnieść na wysokość 3 cm. Spód ponakłuwać widelcem i posypać orzechami, ułożyć przygotowane gruszki, posypać malinami, wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Jaja ubić z cukrem, budyń rozmieszać z mlekiem, połączyć i starannie utrzeć, a następnie zalać masą podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu na wierzch polać polewą i posypać czekoladową posypką.