Sposób przygotowania:
Placek z gruszkami i malinami
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, maliny umyć i odsączyć na sicie. Ochłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, przełożyć do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy, brzegi podnieść na wysokość 3 cm. Spód ponakłuwać widelcem i posypać orzechami, ułożyć przygotowane gruszki, posypać malinami, wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Jaja ubić z cukrem, budyń rozmieszać z mlekiem, połączyć i starannie utrzeć, a następnie zalać masą podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu na wierzch polać polewą i posypać czekoladową posypką.