Sposób przygotowania:
Placek z rurkami
Biszkopt żółty: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka- mieszamy, dodajemy olej, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia- delikatnie mieszamy wylewamy na blachę 25/36 i pieczemy około 30 minut. Biszkopt biały: Przygotowujemy tak jak biszkopt żółty. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części i smażymy chwilę aby trochę się rozpadły następnie dajemy galaretkę w proszku mieszamy do jej rozpuszczenia gasimy i studzimy. Masa różowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową przygotowaną w pół szklanki wody. Przełożenie ciasta: Biszkopt żółty- masa jabłkowa tężejąca- rurki (układamy je w równych odstępach) i zalewamy czerwonymi galaretkami przyrządzonymi wg przepisu na ich opakowaniu (czekamy do ich zastygnięcia)- masa różowa-biszkopt biały- marmolada- dekoracja z polewy- orzechy posiekane