aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek z rurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre ciasto i efektownie wyglądające.

Placek z rurkami

Składniki:

Placek z rurkami

 

  • Biszkopt żółty:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • Biszkopt biały:
  • 3 białka
  • 7 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ocet
  • MASA JABŁKOWA:
  • 80 dag jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Masa różowa:
  • 250 ml śmietanki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek marmolady z róży
  • 3 szt galaretki czerwone
  • 20 szt rurek z ciasta francuskiego z kremem
  • polewa czekoladowa
  • do dekoracji orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Placek z rurkami
Biszkopt żółty: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka- mieszamy, dodajemy olej, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia- delikatnie mieszamy wylewamy na blachę 25/36 i pieczemy około 30 minut. Biszkopt biały: Przygotowujemy tak jak biszkopt żółty. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części i smażymy chwilę aby trochę się rozpadły następnie dajemy galaretkę w proszku mieszamy do jej rozpuszczenia gasimy i studzimy. Masa różowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową przygotowaną w pół szklanki wody. Przełożenie ciasta: Biszkopt żółty- masa jabłkowa tężejąca- rurki (układamy je w równych odstępach) i zalewamy czerwonymi galaretkami przyrządzonymi wg przepisu na ich opakowaniu (czekamy do ich zastygnięcia)- masa różowa-biszkopt biały- marmolada- dekoracja z polewy- orzechy posiekane