Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Książka Kucharska: Placek z truskawkami - szybkie i proste przepisy

Placek z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny placek lekki i owocowy - w sam raz do kawy mrożonej

Placek z truskawkami

Składniki:

Placek z truskawkami

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag maki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru (niepełna szklanka)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • MASA
  • 40 dag chudego twarożku
  • 15 dag cukru
  • 4 listki żelatyny
  • 2 torebki śmietanki "Śnieżka"
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki konfitur truskawkowych

 

Sposób przygotowania:

Placek z truskawkami
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ukręcamy z cukrem i z cukrem waniliowym na masę ciągle mieszając dodajemy po 1 jajku, sól,mąkę i mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto. Pieczemy 20 minut. Placek wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Twarożek mieszamy z 10 dag cukru, żelatynę moczymy w zimnej wodzie, wyciskamy do garnuszka i podgrzewamy aż się rozpuści Po łyżce dodajemy do twarogu. Śmietanę miksujemy z resztą cukru i dodajemy cukier waniliowy. Połowę mieszamy z twarogiem, a resztę zostawiamy do udekorowania placka. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już placku. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na cieście. Konfitury podgrzewamy do letniej temperatury i polewamy nimi ciasto z ułożonymi truskawkami. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu dekorujemy śmietaną. SMACZNEGO