Sposób przygotowania:
Placek z truskawkami
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ukręcamy z cukrem i z cukrem waniliowym na masę ciągle mieszając dodajemy po 1 jajku, sól,mąkę i mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto. Pieczemy 20 minut. Placek wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Twarożek mieszamy z 10 dag cukru, żelatynę moczymy w zimnej wodzie, wyciskamy do garnuszka i podgrzewamy aż się rozpuści Po łyżce dodajemy do twarogu. Śmietanę miksujemy z resztą cukru i dodajemy cukier waniliowy. Połowę mieszamy z twarogiem, a resztę zostawiamy do udekorowania placka. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym już placku. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na cieście. Konfitury podgrzewamy do letniej temperatury i polewamy nimi ciasto z ułożonymi truskawkami. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu dekorujemy śmietaną. SMACZNEGO