Sposób przygotowania:
Placek z truskawkami i śmietaną
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Następnie po łyżce dodawać margarynę i także utrzeć ją pozostałymi składnikami. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i mleko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta około 1/3 piany i delikatnie wmieszać ją aby rozluźnić ciasto. Następnie dodać resztę piany i także delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Oczyszczone i sprawione truskawki pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście. Piec w 180 st około 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić. Gdy ciasto będzie zimne, kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycą nałożyć rozetki bitej śmietany. Z czekolady zrobić wiórki i ułożyć na rozetkach. Smacznego!