Sposób przygotowania:
Fajitas z mieloną wołowiną
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i na dużym ogniu często mieszając smażymy aż mięso będzie brązowe. Fasolę odsączamy i płuczemy w wodzie, dodajemy na patelnię razem z pomidorami i przecierem. Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy obok siebie placki, napełniamy farszem i składamy na pół. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na kilka minut (aż ser się rozpuści). Przed podaniem na każdym placku rozsmarowujemy po łyżeczce śmietany.
dża
darmiona
-Natka-
darmiona
Smakowita88
evita0007
darmiona
anemon
darmiona
dziękuję bardzo
Polpal
W języku hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz i dlatego mięso do fajitas (fajitas - l. mnoga, fajita - l. poj.) jest krojone w paski a nie mielone a śmietana to raczej kwaśna. http://pl.wikipedia.org/wiki/Fajita
darmiona
a to dziwne bo danie zrobiłam na wzór tego, które jadłam w meksykańskiej restauracji:) i śmietany użyłam kwaśnej :)
Polpal
To rzeczywiście dziwne, ta restauracja jest prawdziwie meksykańska czy tylko meksykańska z nazwy? Wydaje mi się, że prawdziwy Meksykanin nie nazwałby fajity fajitą z mięsem mielonym, mielone to taco - no ale może się mylę?
darmiona
Bernadetta
iziona
darmiona