Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczano-marchwiowy z oscypki
Utrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki i marchew .Zostawić na 10 minut a potem dokładnie odcisnąć .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę . Włożyć ją do masy na placek . Dodać utarty oscypek, mąkę , jajko, przyprawy i wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać cały olej. Wyłożyć masę na placek i smażyć 10 minut. Potem zestawić patelnię z ognia , przykryć dużym talerzem i odwrócić( najlepiej robić to nad zlewem żeby nie ochlapać się olejem ) . Placek powrotem zsunąć na patelnię .Dosmażyć na rumiano jeszcze ok. 10 minut na małym gazie .
To jest proporcja na 1 dużą porcję lub do podzielenia na 2 mniejsze . Osobno podać śmietanę . Można podać dodatkowo surówkę .
Moim zdaniem można robić również z innym pikantnym serem zamiast oscypka lub nawet bez sera .Ja miałam w lodówce akurat oscypek który zaczynał mi już obsychać i coś trzeba był z nim zrobić.
To jest proporcja na 1 dużą porcję lub do podzielenia na 2 mniejsze . Osobno podać śmietanę . Można podać dodatkowo surówkę .
Moim zdaniem można robić również z innym pikantnym serem zamiast oscypka lub nawet bez sera .Ja miałam w lodówce akurat oscypek który zaczynał mi już obsychać i coś trzeba był z nim zrobić.