Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 956]

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie placki smakują moim zdaniem lepiej niż ziemniaczane - cukinia daje im sporo delikatności. Placki można podać z łososiem wędzonym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem

ETAP 1:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki.

Ziemniaki obieramy i myjemy.

Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce.

ETAP 2:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem
Do startej cukinii dodajemy starte ziemniaki

Ziemniaki także ścieramy na tarce, łączymy z cukinią. Warzywa solimy, odcedzamy na durszlaku z nadmiaru płynu.

ETAP 3:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem
Do warzyw dodajemy oba rodzaje mąki i jajka

Do cukinii i ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę żytnią, mąkę ziemniaczaną, pieprz, przyprawę.

ETAP 4:

Placki cukiniowo - ziemniaczane z łososiem
Placki smażymy na rozgrzanym oleju

Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym, głębokim oleju. Przeznaczamy ok. 3 minuty na stronę, aż placki będą rumiane.

Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na każdym placku układamy kawałek łososia.