Sposób przygotowania:
Placki Eli z młodą kapustąprzygotowanie składników
Młodą kapustę oczyścić, opłukać i drobno pokroić.
przygotowanie składników cd
Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na 3 łyżkach oleju i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie składników cd
Cebulę drobno pokroić. Pieczarki oczyścić pokroić w drobną kostkę i usmażyć z cebulą na tłuszczu z kiełbasy.
przygotowanie składników cd
Cebule i czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać w malakserze.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. ziemniaki odcisnąć z wody i przełożyć do dużej miski. Sok z ziemniaków odstawić żeby skrobia się odstała i zlać go.
przygotowanie placków
Do ziemniaków dodać kapustę, cebulę z czosnkiem, kiełbasę, pieczarki, jajka, mąkę, odstaną skrobię, sól i pieprz.
przygotowanie placków cd
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć okrągłe placki z obu stron aż się zrumienią. Gotowe placki podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!
gusia1000