BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Placki nadziewane jajkami i dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po takim smacznym i sytym śniadaniu, każdy dzień będzie miły :) Placki można wzbogacać warzywami i innymi dodatkami wg uznania.

Placki nadziewane jajkami i dodatkami

Składniki:

Placki nadziewane jajkami i dodatkami

 

  • składniki na placki:
  • 2 jajka
  • około 10 czubatych łyżek mąki
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka dowolnej przyprawy ziołowej
  • pół łyżeczki soli

 

  • nadzienie:
  • 5 jajek
  • 5 plastrów szynki
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 5 plastrów sera
  • sól
  • pieprz

 

  • olej

 

  • sos czosnkowy:
  • ząbek czosnku
  • po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki sosu koperkowo -ziołowego

 

  • keczup

Sposób przygotowania:

Placki nadziewane jajkami i dodatkami
5 jajek smażę na patelni , starając się by żółtka pozostały płynne. Doprawiam solą i pieprzem . Składniki na placki miksuję, ciasto ma mieć odrobinę gęstsza konsystencję niż na naleśniki. Na patelnię wylewam porcję ciasta i na wolnym ogniu smażę z jednej strony. Placka delikatnie odwracam i połowę smaruję łyżeczką koncentratu pomidorowego, kładę plasterek szynki, układam smażone jajko i przykrywam serem. Chwilkę smażę i składam na pół. Na koniec odwracam tę złożona połówkę jeszcze na druga stronę, by ser mógł się w pełni roztopić. Czosnek rozgniatam lub przeciskam przez praskę , mieszam z jogurtem, majonezem i ziołami. Placki podaję gorące z sosem czosnkowym i keczupem.