eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Placki Eli nadziewane kapustą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne placki ziemniaczane nadziewane kapustą kiszoną.

Placki Eli nadziewane kapustą

Składniki:

Placki Eli nadziewane kapustą

 

 

 

  • olej do smażenia

 

  • 15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)

Sposób przygotowania:

Placki Eli nadziewane kapustą
Cebulę pokroić w ćwierć krążki.W szerokim rondlu rozgrzać smalec dodać cebulę i przesmażyć,aż cebula się lekko zrumieni.Do cebuli dodać kapustę,pokruszoną kostkę rosołową,przyprawę do wieprzowiny,pieprz dp smaku i wymieszać.Chwilę razem przesmażyć,podlać odrobiną wody,dusić do miękkości i wystudzić.Ewentualnie doprawić solą.

Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki,posypać odrobiną sera.Na ser położyć łyżkę kapusty,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!