Sposób przygotowania:
Placki-pieguski.
Wsypać do dużej blaszanej lub szklanej misy przesiana mąkę,wbić
dwa jajka,dodać dwie łyżki cukru,dużą szczyptę soli lub małą łyżecz-
-kę,mleko oraz pół szklanki sypkiego maku,który przedtem przelać
zimną wodą i osączyć na sitku.Ubić wszystkie składniki trzepaczką sprężynową lub rózgową-ja używam tej pierwszej.Rozgrzać olej na patelni i nabierać masę małą wazową łyżką i wlewać po 2-3 małe
placuszki.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować cedzakiem,
osączyć z tłuszczu i wlewać trzy następne,a usmażone kłaść na deserowe talerzyki i posypać cukrem pudrem, a można też dać po
kleksie bitej śmietany.
dwa jajka,dodać dwie łyżki cukru,dużą szczyptę soli lub małą łyżecz-
-kę,mleko oraz pół szklanki sypkiego maku,który przedtem przelać
zimną wodą i osączyć na sitku.Ubić wszystkie składniki trzepaczką sprężynową lub rózgową-ja używam tej pierwszej.Rozgrzać olej na patelni i nabierać masę małą wazową łyżką i wlewać po 2-3 małe
placuszki.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować cedzakiem,
osączyć z tłuszczu i wlewać trzy następne,a usmażone kłaść na deserowe talerzyki i posypać cukrem pudrem, a można też dać po
kleksie bitej śmietany.