marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placki-pieguski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wsypać do dużej blaszanej miski przesianą mąkę,wbić 3-4 jaja,dodać cukier,szczyptę soli,mleko i mak.Ubić całość trzepaczką.Smażyć na oleju.

Placki-pieguski.

Składniki:

Placki-pieguski.

 

  • Ciasto:
  • 30 dag.mąki,
  • 3-4 jajka,
  • pół litra mleka,np."Łaciate",
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki maku sypkiego niebieskiego,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypki lub bita śmietana do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Placki-pieguski.
Wsypać do dużej blaszanej lub szklanej misy przesiana mąkę,wbić
dwa jajka,dodać dwie łyżki cukru,dużą szczyptę soli lub małą łyżecz-
-kę,mleko oraz pół szklanki sypkiego maku,który przedtem przelać
zimną wodą i osączyć na sitku.Ubić wszystkie składniki trzepaczką sprężynową lub rózgową-ja używam tej pierwszej.Rozgrzać olej na patelni i nabierać masę małą wazową łyżką i wlewać po 2-3 małe
placuszki.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować cedzakiem,
osączyć z tłuszczu i wlewać trzy następne,a usmażone kłaść na deserowe talerzyki i posypać cukrem pudrem, a można też dać po
kleksie bitej śmietany.