kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Sylwestrowy placek po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne placki ziemniaczane z sosem na ciepło na długo zostaną w mojej pamięci

Sylwestrowy placek po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sylwestrowy placek po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Sylwestrowy placek po węgiersku
Placki ziemniaczane: Na samym początku należy całą rodzinę :) zaprosić do obierania ziemniaków. W między czasie obieramy cebulę. Aby ułatwić sobie pracę przygotowane składniki umieszczamy w robocie kuchennym w którym wykonamy masę do placków ziemniaczanych. Następnie zmiksowane ziemniaki i cebulę mieszkamy z jajkami, mąką pszenną oraz pieprzem i solą. Gotową masę dużą łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnie robiąc nie duże placki. Placki obracamy z jednej strony na drugą aby nabrały złocistego koloru z obydwóch stron. Gulasz wieprzowy: Karkówkę kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy do niego mięso. Dusimy je na niedużym ogniu. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dalej podduszamy. W ostatnim etapie gulasz przyprawiamy pieprzem, solą. Sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w wodzie. Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gulasz wieprzowy. Dla przystrojenia możemy na górę polać odrobinę śmietany 18% oraz położyć listem pietruszki. Smacznego!! Palce lizać :D
Sylwestrowy placek po węgiersku
Wszystkie składniki na placki ziemniaczane dokładnie mieszamy w misce
Sylwestrowy placek po węgiersku
Placki ziemniaczane pieczemy na rozgrzanej patelni
Sylwestrowy placek po węgiersku
Mięso dusimy z masełkiem w garnku na niedużym ogniu
Sylwestrowy placek po węgiersku
Gulasz przyprawiamy do smaku pieprzem i solą