szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Placki ryżowe na masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

placuszki ryżowe na masełku smażone

Placki ryżowe na masełku

Składniki:

Placki ryżowe na masełku

 

  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe na masełku
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz solą, wlać mleko i mieszać aż się całkowicie wchłonie, dodać ryż i roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i łyżką kłaść na niego porcje masy ryżowej formując okrągłe placuszki. Smażyć na złoto z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Można podawać z cukrem.