glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Placki tuńczykowe z sosem pomidorowym:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny pomysł na obiad:)

Placki tuńczykowe z sosem pomidorowym:)

Składniki:

Placki tuńczykowe z sosem pomidorowym:)

 

  • PORCJA NA 3 osoby:

 

Sposób przygotowania:

Placki tuńczykowe z sosem pomidorowym:)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i podsmażamy do zarumienienia. Całość wrzucamy do ostudzonych ziemniaków, dodajemy tuńczyk, łyżeczkę kwasku cytrynowego i pietruszkę. Wszystko dobrze mieszamy, dodając soli i pieprzu. W naczyniu roztrzepujemy jajka i przygotowujemy bułkę tartą. Z wymieszanych ziemniaków formujemy kotleciki, maczamy w jajku i panierujemy. Odkładamy do lodówki na ok 20min. W miedzy czasie przygotowujemy sos.
W rondlu rozgrzewamy olej i wyciskamy 3 ząbki czosnku do lekkiego podsmażenia, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżeczkę cytrynki, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Gotujemy ok 15min.
Z lodówki wyciągamy nasze kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju (ok 1cm) do uzyskania złocistej barwy.
Jemy ciepłe z przygotowanym sosem pomidorowym. Surówka według gustu.