Sposób przygotowania:
Placki tuńczykowe z sosem pomidorowym:)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i podsmażamy do zarumienienia. Całość wrzucamy do ostudzonych ziemniaków, dodajemy tuńczyk, łyżeczkę kwasku cytrynowego i pietruszkę. Wszystko dobrze mieszamy, dodając soli i pieprzu. W naczyniu roztrzepujemy jajka i przygotowujemy bułkę tartą. Z wymieszanych ziemniaków formujemy kotleciki, maczamy w jajku i panierujemy. Odkładamy do lodówki na ok 20min. W miedzy czasie przygotowujemy sos.
W rondlu rozgrzewamy olej i wyciskamy 3 ząbki czosnku do lekkiego podsmażenia, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżeczkę cytrynki, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Gotujemy ok 15min.
Z lodówki wyciągamy nasze kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju (ok 1cm) do uzyskania złocistej barwy.
Jemy ciepłe z przygotowanym sosem pomidorowym. Surówka według gustu.
W rondlu rozgrzewamy olej i wyciskamy 3 ząbki czosnku do lekkiego podsmażenia, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżeczkę cytrynki, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Gotujemy ok 15min.
Z lodówki wyciągamy nasze kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju (ok 1cm) do uzyskania złocistej barwy.
Jemy ciepłe z przygotowanym sosem pomidorowym. Surówka według gustu.
Senqa