Sposób przygotowania:
Placki w sosie pieczarkowym
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy do ziemniaków posiekaną i podsmażoną na oliwie cebulę, jajko oraz mąki. Wszystko razem mieszamy aż powstanie masa z której da się formować kotleciki. Kotleciki smażymy na rozgrzanej oliwie. Pieczarki siekamy i smażymy w rondlu na odrobinie oliwy, uprzednio lekko je soląc. Gdy już będą gotowe dolewamy do nich niepełną szklankę wody, doprowadzamy to do wrzenia. W szklance mieszamy czubatą łyżkę mąki pszennej z połową szklanki wody. Wlewamy to na gotujące się pieczarki, mieszamy intensywnie, gdy sos zgęstnieje, trzymamy go na ogniu jeszcze ok minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy maggi. Takim sosem polewamy placki. Smacznego!