Sposób przygotowania:
placki z cukinii ze szpinakiem
• ziemniaki obrać umyć, cukinie umyć, zetrzeć na tarce do warzyw,
• dodać sól, pieprz, jajko i mąkę, wymieszać,
• z powstałej masy usmażyć większe placki,
• zabezpieczyć przed wystygnięciem,
• plastry boczku pokroić, obsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni,
• na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojony w plastry czosnek i posiekany szczypiorek,
• dodać szpinak, chwilę smażyć,
• wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
• wymieszać, chwile dusić,
• na placki wyłożyć porcje szpinaku, złożyć placki na pół i posypać boczkiem.
• dodać sól, pieprz, jajko i mąkę, wymieszać,
• z powstałej masy usmażyć większe placki,
• zabezpieczyć przed wystygnięciem,
• plastry boczku pokroić, obsmażyć na chrupko, zdjąć z patelni,
• na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojony w plastry czosnek i posiekany szczypiorek,
• dodać szpinak, chwilę smażyć,
• wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
• wymieszać, chwile dusić,
• na placki wyłożyć porcje szpinaku, złożyć placki na pół i posypać boczkiem.