Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane, dlatego też goszczą one na naszym stole dość często. Tym razem postanowiliśmy spróbować, jak smakują z dipem ziołowym. Taka wersja placków także bardzo nam zasmakowała.

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym

Składniki:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym

Na placki:

Na dip:

  • 100 g jogurtu typu greckiego
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszki
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym

ETAP 1:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym
Cukinię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce

Cukinię myjemy. Jeżeli ma cienką skórkę, ścieramy ją na tarce ze skórką. Jeżeli skórka jest grubsza, cukinię obieramy i ścieramy.

Ziemniaki obieramy, myjemy, również ścieramy na tarce.

Odstawiamy na kilkanaście minut. Odlewamy nadmiar płynu.

ETAP 2:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym
Do warzyw dodajemy pozostałe składniki na placki

Do cukinii i ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, jajka i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Następnie ponownie pozbywamy się nadmiaru wody.

ETAP 3:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym
Przygotowujemy dip ziołowy na bazie jogurtu greckiego

Przygotowujemy dip. Szczypiorek, koperek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy oregano, dip przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym
Placki smażymy na rozgrzanym głębokim oleju

Na patelni rozgrzewamy głęboką warstwę oleju. Za pomocą łyżki wazowej nabieramy porcje ciasta, formujemy je w placki i smażymy ok. 3-5 minut na stronę.

ETAP 5:

Placki z cukinii i ziemniaków z dipem ziołowym
Placki smażymy na rumiano z obu stron

Gdy placki będą usmażone z obu stron, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podajemy z dipem.

Tagi:

danie placki