Sposób przygotowania:
Placki z kiszona kapustą
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy przestygną zmielić . Kapuste odcisnąć i
posiekać. Włóż do rondla , dodaj 2 łyżki masła i kminek, podlej niewielką
ilością wody i podduś do miękkości. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę i
odparuj nadmiar płynu. Dymkę umyj i posiekaj , czosnek obierz, pokrój w
plasterki. Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć posiekaną dymkę i czosnek i podsmaż
na złoto. Kapustę wymieszaj z ziemniakami, dymką i czosnkiem. Wbij jajka, dodaj
mąkę, przypraw do smaku. Wyrób ciasto i formuj małe placuszki. Smaż na złoto
na rozgrzanym oleju. Podawaj z surówką z pomidorów.
posiekać. Włóż do rondla , dodaj 2 łyżki masła i kminek, podlej niewielką
ilością wody i podduś do miękkości. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę i
odparuj nadmiar płynu. Dymkę umyj i posiekaj , czosnek obierz, pokrój w
plasterki. Na patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć posiekaną dymkę i czosnek i podsmaż
na złoto. Kapustę wymieszaj z ziemniakami, dymką i czosnkiem. Wbij jajka, dodaj
mąkę, przypraw do smaku. Wyrób ciasto i formuj małe placuszki. Smaż na złoto
na rozgrzanym oleju. Podawaj z surówką z pomidorów.