zurawik91

zurawik91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Placki z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki z surowych ziemniaków polane sosem pieczarkowym. Dobre danie na obiad.

Placki z sosem pieczarkowym

Składniki:

Placki z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Placki z sosem pieczarkowym
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajka, 2 łyżki mąki, doprawić solą, pieprzem i sodą. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Pieczarki udusić z pokrojoną cebulą ok 30 minut. Zalać 2 szklankami wody. Doprawić solą, pieprzem i vegetą i gotować ok 15 minut. W osobnym kubku wymieszać 2 łyżki mąki z 2 łyżkami śmietany. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu. Pogotować jeszcze ok 10 minut. Polać usmażone placki sosem z pieczarkami.