blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Placki z sosikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Placki z sosikami

Składniki:

Placki z sosikami

 

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól
  • olej
  • Sos z bryndzą:
  • kostka bryndzy (12 dag)
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.
  • posiekany pęczek natki
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • Sos śledziowy:
  • 3 namoczone w mleku płaty śledziowe
  • opakowanie śmietany 18-proc. (150 g)
  • pęczek posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placki z sosikami
Bryndzę utrzyj ze śmietaną, po-JLłącz z ziołami, dopraw pieprzem. Przykryj, schłodź. Śledzie pokrój w paseczki. Wymieszaj ze śmietaną, koperkiem, sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem. Przykryj, schłodź. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, połącz z jajkiem, mąką, dopraw solą. Na oleju usmaż 16 cienkich placków. Podawaj gorące z sosikami.