Sposób przygotowania:
Placki z ziemniaków z gulaszem
PLACKI :
80 dag ziemniaków obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzić, a następnie zgnieść specjalną do tego maszynką. Do ciasta z ziemniaków wbić dwa całe jajka i dodać 25 dag mąki ziemniaczanej. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i ugnieść na ciasto. Z ugniecionego ciasta uformować wałek, a z niego wycinać placuszki. Placuszki usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.
GULASZ:
Piersi z kurczaka dobrze oczyścić umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę lub paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso. Czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazda ziarenek ze środka i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną paprykę oraz cebulę podsmażyć na oleju. Obrane, umyte i pokrojone pieczarki również podsmażyć. Wszystkie podsmażone składniki wymieszać razem i podlać wodą. Następnie gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą papryką słodką i ostrą.
80 dag ziemniaków obrać, umyć i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedzić, a następnie zgnieść specjalną do tego maszynką. Do ciasta z ziemniaków wbić dwa całe jajka i dodać 25 dag mąki ziemniaczanej. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i ugnieść na ciasto. Z ugniecionego ciasta uformować wałek, a z niego wycinać placuszki. Placuszki usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.
GULASZ:
Piersi z kurczaka dobrze oczyścić umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę lub paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso. Czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazda ziarenek ze środka i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną paprykę oraz cebulę podsmażyć na oleju. Obrane, umyte i pokrojone pieczarki również podsmażyć. Wszystkie podsmażone składniki wymieszać razem i podlać wodą. Następnie gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą papryką słodką i ostrą.