Sposób przygotowania:
placki z ziemniaków z pasztecikami
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w duże kawałki, płuczemy w bieżącej wodzie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy ziemniaki dodajemy kawałki pasztecika i całość miksujemy. Tak powstałe puree łączymy mieszając ze śmietaną, następnie dodając 3 żółtka (mieszając energicznie żeby się nie ścięły) oraz na koniec mąkę gryczaną. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowane puree można od razu użyć, jednak lepszy efekt formowania daje gdy postoi 12 godzin w chłodzie. Na suchą patelnię teflonową wykładamy po łyżce przygotowanego puree formując placuszki. Stawiamy na ogniu smażąc bez tłuszczu do zarumienienia, przekładając na drugą stronę smażyć 2-3 minuty. Podawać jako dodatek do zup lub dań głównych.