Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane z drożdżami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Placki podawać ze śmietaną lub polane stopionym masłem.

Placki ziemniaczane z drożdżami

Składniki:

Placki ziemniaczane z drożdżami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z drożdżami
Do miseczki pokruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Obrane ziemniaki razem z cebulą zetrzeć na drobnej tarce, dodać przesiane mąki, jajko, pieprz , sól, wlać rozczyn i wymieszać, odłożyć na 1 godzinę. Łyżką wazową wlewać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.