Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gulaszem 3
Mięso myjemy, kroimy na grubą kostkę,.Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso, jak się podsmaży wrzucamy 0.5 cebuli pokrojonej w kostkę i smażymy przez ok 10 min. Zalewamy wodą lub wywarem jeśli go posiadamy, dodajemy liścia i ziele i dusimy do miękkości. Jak mięso będzie już dochodziło drugą połowkę cebuli rumienimy , dorzucamy do patelni przecier pomidorowy i słodką paprykę. Podsmażamy aż zrobi się ciemny kolor cały czas mieszając , ale musimy uważać żeby się nie przypaliło. Wrzucamy do duszonego mięsa , przyprawiamy do smaku i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.W międzyczasie obieramy ziemniaki , cebulę , czosnek i ścieramy wszystko na tarce. Dodajemy jajka , mąkę i przyprawy.Jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste można dodać więcej mąki. Smażymy placuszki.Na talerz kładziemy placek odsączony z tluszczu lejemy nań gulasz i przykrywamy drugim plackiem i polewamy gulaszem a na niego dajemy łyżkę śmietany . Polecam surówkę z kapusty kiszonej lub buraczków do tego. Zdjęcie pokazuje danie przygotowane dla mojego dziecka, które nie lubi mięsa dlatego gulasz jest tylko między plackami. W ten sposób mój syn zjadł gulasz, którego nie widział.