Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z sosem pieczarkowym lub gulaszem

Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

Placki ziemniaczane z piekarnika

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z piekarnika
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle. Do miski włożyć ziemniaki, dodać cebulę, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, roztarty z solą czosnek, pieprz, wymieszać, pozostawić aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować placuszki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na zloty kolor.