Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z polędwica w sosie
Poledwice dzielimy na plasterki, myjemy pod biezaca woda. Podsmazamy na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju razem z cebula pokrojona w polplasterki i papryka pokrojona w kostke. Smazymy, az cebulka sie zeszkli i mieso zrumieni, dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Chwile dusimy. Po kilku minutach podlewamy calosc wywarem z kostki rosolowej i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu az poledwica bedzie miekka i krucha. Gdy mieso sie gotuje obieramy i myjemy ziemniaki. Scieramy je na tarce, dodajemy jajko, odrobine maki i starta cebulke, smietane, mieszamy wszystko razem i smazymy placki ziemniaczane, na zloty kolor z obydwu stron. Gdy mieso jest juz gotowe, w kubeczku mieszamy make z niewielka iloscia wody i rozcieramy tak dokladnie, zeby nie bylo grudek. Gdy powstanie juz gesta mieszanina wlewamy ja do miesa, mieszamy i chwile gotujemy, az pojawia sie babelki. Przyprawiamy majerankiem i swiezymi lub suszonymi ziolami. Kapuste pekinska rwiemy na drobne kawalki, ogorka scieramy na jarzynowej tarce, pomidora kroimy w kostke. Wszystko dokladnie mieszamy, przyprawiamy oliwa z oliwek i odrobina przyprawy typu kucharek. Placki podajemy polane goracym sosem i z surowka.
msewka
Natala1210