ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

placki ziemniaczane to chyba każdy Polak zna a Włosi niestety nie więc ich zaraziłem :)

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dodać jajka i wymieszać dosypać mąkę, szczyptę sody oczyszczonej, dodać sól, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Całość mieszamy aby uzyskać jednolitą masę nie może być za rzadka ani za gęsta sprawdźcie łyżką nakładając na patelnie z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Smażymy cienkie placki z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju ze smażenia. Sos: Pieczarki myjemy i kroimy na nie wielkie kawałki. Cebulę obieramy myjemy i kroimy na drobno i wrzucamy na rozgrzany smalec razem z pieczarkami dusimy pod przykryciem około 2 - 5 minut. Zalewamy wodą mniej więcej 0,7 litra dodajemy kostki rosołowe, szczyptę oregano sól i czarny pieprz do smaku po czym w szklance rozprowadzamy mąkę w małej ilości wody tak aby nie było grudek. Wlewamy do do pieczarek i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Placuszki upieczone i obciekłe z nadmiaru oleju wykładamy na talerzyk polewamy sosem można posypać tartym parmezanem jak kto lubi. Smacznego :)